Tokom godina, svi mi akumuliramo veoma dugu listu kontakata na svojim telefonima, uključujući WhatsApp i Telegram . Iako je ovo generalno dobra stvar (više prijatelja, više profesionalnih kontakata itd.), u prekomjernom korištenju može postati štetno. Previše kontakata može biti kontraproduktivno. Nadalje, neki prijatelji više nisu prijatelji, a postoje kontakti koji nam više nisu potrebni i sigurno ih nećemo koristiti u budućnosti. Zato je korisno znati kako izbrisati Telegram kontakte i zadržati samo one koji nas zaista zanimaju.
Da biste svoju listu kontakata održavali čistom i ažurnom, važno je znati da su Telegram kontakti organizirani slično kao WhatsApp kontakti. Sinhroniziraju se s kontaktima na vašem telefonu. Glavna razlika je u tome što se ovi sinhronizirani kontakti pohranjuju u Telegramovom oblaku.
Također se dešava da se nepoznati kontakti pojave na našoj Telegram listi kontakata. Zašto su na našoj listi? Da li je moj račun ili telefon hakovan? Ne brinite, nije to. Objašnjenje leži u Telegramovoj funkciji koja nam omogućava da razgovaramo s drugim korisnicima koji su u blizini. Imajte na umu da je ovo posljedica ogromnog globalnog uspjeha Telegrama, koji se danas može pohvaliti s preko 500 miliona korisnika širom svijeta.
U svakom slučaju, da biste ovo izbjegli (što je samo po sebi ograničen način brisanja neželjenih kontakata) morate učiniti sljedeće:
- Na Telegramu, hajde "Kontakti".
- Zatim biramo opciju Pronađite ljude u blizini.
- Na kraju, kliknemo na "Prestani me prikazivati vidljivim."
Nažalost, Telegram nema ugrađenu opciju za brisanje više kontakata odjednom; jedini način da to učinite je da ih izbrišete jedan po jedan. Ovo ne bi trebao biti veliki problem, jer je brisanje Telegram kontakata vrlo jednostavno i neće oduzeti puno vremena. Evo koraka koje treba slijediti:
Telegram: Brisanje kontakata korak po korak
Ovo je proces koji treba slijediti kako biste uklonili kontakt s naše Telegram liste, korak po korak:
- Za početak, otvaramo aplikaciju i otišli smo do prozora chat kontakta koji želimo da izbrišemo.
- Unutar prozora za ćaskanje, kliknite na ime kontakta, koji je prikazan na vrhu.
- Zatim se otvara novi prozor. U njemu moramo kliknite na ikonu sa tri tačke (pojavljuje se pored ikone poziva) i, među prikazanim opcijama, biramo "Izbriši kontakt".
- Da biste završili proces, morate potvrdite brisanje u Telegram.
Važno: Ako izbrišete samo kontakt, ali ne i razgovor, razgovor će ostati vidljiv, iako će se umjesto imena prikazivati samo broj telefona kontakta. Da biste potpuno i trajno izbrisali razgovor, jednostavno idite u meni razgovora i odaberite opciju "Izbriši razgovor".
Izbrišite kontakte u oblaku
Kao što smo rekli na početku, Telegram razgovori se mogu oporaviti nakon brisanja, jer su pohranjeni u oblaku. Ako želimo da ih potpuno iskorijenimo i da im nema ni najmanjeg traga, morat ćemo i njih izbrisati sa ove lokacije.
Da biste to postigli, obrišete keš memoriju , što također oslobađa prostor na vašem telefonu, što je uvijek dobra stvar. Evo kako:
- Prvi korak je otići do «Postavke» (ikona sa tri pruge u gornjem levom uglu).
- U ovom meniju prvo biramo «Podaci i pohrana» i onda "Upotreba skladištenja”.
- Na kraju biramo opciju „Obriši keš Telegrama“.
Sakrij kontakte u Telegramu
Šta se dešava kada nismo sasvim sigurni da želimo izbrisati jedan ili više kontakata, ali želimo da naša lista ostane "čista"? Tu dolazi do izražaja Telegramova opcija skrivanja kontakata . To nam omogućava da ignorišemo manje relevantne kontakte, a da i dalje zadržimo mogućnost da ih kontaktiramo u budućnosti ako bude potrebno.
Način sakrivanja kontakata je sljedeći:
- Prvo, idemo na listu razgovor chat.
- Tamo biramo kontakt koji želimo sakriti i klizimo prstom po njemu s desna na lijevo.
- U opcijama koje se pojavljuju biramo jednu od "Datoteka". Morate kliknuti na njega kako bi razgovor s tim kontaktom bio skriven.
Kada ponovo želite koristiti prethodno skriveni kontakt , jednostavno osvježite stranicu s popisom razgovora prevlačenjem prema dolje. Pojavit će se odjeljak pod nazivom "Arhivirani razgovori". Odaberite razgovor koji želite preuzeti i pošaljite poruku; ovo će ga ponovo učiniti vidljivim.

